14-09-2021 LES FESTES SERAN DEL 29 AL 31 D'OCTUBRE

Així ho ha explicat el president de la Federació, José Gabriel Piera, a Alzira Ràdio.

Les festes de moros i cristians d'Alzira s'ajornen. La junta directiva de la federació ha decidit posposar fins a final d'octubre les celebracions a causa de la normativa sanitària publicada per la Generalitat per regular els actes propis d'aquestes festes.

La federació considera convenient el canvi de dates per augmentar les possibilitats de poder celebrar «l'Entrada», l'acte principal. «Hem pres esta decisió confiant que la incidència millore i puguem celebrar tots els actes de la millor manera possible», va explicar José Gabriel Piera, president de la federació.

No obstant això, esta decisió seguix sense ser definitiva, i la junta directiva es tornarà a reunir a mitjans d'octubre per confirmar el programa festiu, un cop es conega la nova normativa de la Conselleria de Sanitat sobre la base del nou escenari que dibuixe la pandèmia en eixe moment.

Serà aleshores quan es vorà si les filaes i comparses mores i cristianes podran desfilar pels carrers d'Alzira. «Si a la fi es decidira que no es poden realitzar les desfilades ja estem treballant per plantejar actes alternatius», va confirmar el president de la federació.

Al principi, les festes havien de celebrar-se de l'1 al 3 d'octubre. Així, doncs, i amb l'esperança que la situació sanitària segueixi millorant, la festivitat de moros i cristians tindrà lloc l'últim cap de setmana d'octubre, en els dies 29,30 i 31.

Les Falles es mantenen igual
Dues setmanes abans, si la pandèmia ho permet, Alzira es submergirà en les festes falleres, programades entre el 9 i el 12 d'octubre, aprofitant el pont.

La Federació de Moros i Cristians aposta per vore el costat positiu a este ajornament. D'esta manera, al celebrar les seues festes a finals de mes, podran observar i valorar com «respon el municipi a un acte d'estes magnituds» com són Les Falles, per poder posteriorment «replicar allò que s'haguera fet bé», tal com assegurava José Gabriel Piera, a principis de mes.

La preocupació principal dels organitzadors i de l'ajuntament és evitar les aglomeracions de públic que solen produir-se en estes celebracions, pel fet que les actuacions són «generalment visuals» i sempre arrosseguen a molts veïns, confirmen des de la federació.

08-09-2021 plantejament de festes
recurtades o ajornades

Les filaes i comparses d'Alzira decidiran el pròxim dimarts, dia 14, si es realitzen les festes els dies 1 al 3 d'octubre amb les limitacions actuals, de manera que divendres es faria la penjada d'estendarts i olla mora. Passacarrers el dissabte de mati i els actes tradicionals del diumenge: ofrena i dinar de germanor. No hi hauria entrades.
L'altra possibilitat seria ajornar la festa al cap de setmana del 29 al 31 d'octubre amb la intenció de fer la festa completa si les condicions sanitàries ho permeten.

03-10-2020 PRESENTACIÓ DE LES NO FESTES 2020

El president de la Federació i el regidor de Festes, José Gabriel Piera i Xavi Pérez, s'adreçaren als festers per donar-los ànims en un moment tan complicat per a tots nosaltres. Després dels discursos, sonaren unes marxes mora, cristiana i contrabandista.

30-09-2020 PARTICIPEM EN EL PROGRAMA FENT FESTA

El president de la FeMCA, José Gabriel Piera, un dels fundadors del bàndol cristià, Bernat Iborra i el cronista de festes, David Chordà han participat en el programa Fent Festa. També hem conegut com viuen estos moments i com és la festa de Crevillent i Benidorm, que se celebren en el mateix cap de setmana que la nostra.

Podeu vore el programa en este vídeo.

09-06-2020 la federaciÓ SUSPÉN LES FESTES

La Federació de Comparses i Filaes d'Alzira ha decidit suspendre les festes de Moros i Cristians que s'anaven a celebrar el primer cap de setmana d'octubre. La decisió ha sigut dura ja que enguany la festa celebrava el seu 20 aniversari “però la situació general així ho obligava”, indicà el president de la FeMCA, José Gabriel Piera. Les filaes alzirenyes votaren la decisió per unanimitat “per solidaritat amb la resta de les festes i especialment perquè l'Ajuntament poguera dedicar la subvenció atorgada als més necessitats de la ciutat”, va afegir Piera.

El regidor de festes, Xavier Pérez, va agrair la decisió dels festers alzirenys. “En tres mesos, Serveis Socials han ajudat a 4.500 persones que no podien menjar. Tota ajuda és poca i des del consistori agraïm este gest de responsabilitat amb la societat”.

Bona part de la decisió depenia de la Capitania que enguany ostentava la filà de Conqueridors, amb Joan Carles Costa al front com a Capità. “Teníem clar que la festa havia de suspendre's però ens faltava acordar l'ajornament dels contractes amb els proveïdors, cosa que s'ha pogut aconseguir”.

La Federació aprofitarà l'any per davant per a continuar la seua reorganització interna després de convertir-se setmanes abans del decret de l'estat d'alarma d'Associació a Federació. Les festes de 2021 tindran lloc de l'1 al 3 d'octubre.

16-03-2020 suspÉS EL MIG ANY

A causa de l'estat d'alarma decretat per la crisi del Covid-19, queda suspés el Mig Any previst del 8 al 10 de maig.

09-03-2020 RENAIX LA FILÀ ALBORXINS

La Junta directiva va aprovar l'entrada de la filà Alborxins. Esta filà es va crear en 2001 amb el naixement de la festa per membres de l'associació que no eren fallers o fallers que no pertanyien al sector La Vila (ja que la festa la fundaren fallers del sector La Vila amb motiu del Mig Any Faller). En els primers tres anys es digueren Los Unos i en 2004 Kelme (perquè anaven "dopats". En 2005 adquiriren ja el nom d'Alborxins. Com que eren festers de fora del sector La Vila, es posaren el nom referent a la partida de l'Alborxí, que està fora dels murs del casc històric. De les dos filaes, una es refundà en Alí Ben Bufat en 2009. Altres festers s'integraren en 2009 amb Els de la Vila. En 2011 tornaren a formar filà pròpia tot i que sols durà eixe any. En 2020, alguns festers de la Comparsa Mora de la Vila decidiren crear una nova filà i elegiren recuperar el nom d'Alborxins.

09-03-2020 PRESENTACIÓ DE PRESSUPOST I MIG ANY

El president de la Federació, José Gabriel Piera, va explicar a les diferents filaes i comparses la proposta de pressupost i actes per al present exercici, incidint especialment en la Setmana Cultural i Mig Any que tindran lloc del 4 al 10 de maig.

 

 

 

08-03-2020 alborxins aconseguix el 2n premi
del concurs amateur de l'espardenyÀ

La nostra festa dona suport a la promoció de l'Espardenyà. Si l'any passat van ser els Creuats, enguany la nova comparsa Alborxins ha fet la seua espardenyà junt a diverses falles i la Junta de Germandats i Confraries.
Alborxins han aconseguit el 2n premi i 200 € en el concurs no professional.

Més fotos

 

 

 

02-02-2020 com va nÀIXER JAUME I

En la web www.rutasjaimei.com han publicat un interessant article sobre com es va engendrar a Jaume I amb motiu del 812 aniversari del seu naixement.

Un altre article que publicaren fa anys sobre el naixement del Conqueridor.

Podeu descarregar també ací les Rutes de Jaume I.

07-01-2020 JOSÉ GABRIEL PIERA, NOU PRESIDENT

José Gabriel Piera Serena s'ha convertit hui en el primer president de la recentment creada Federació de Moros i Cristians d'Alzira, sext mandatari de les festes alzirenyes.

Més fotos

 

 

 

 

NotÍcies de l'exercici

2019-20 / 2018-19 / 2017-18 / 2016-17 / 2015-16 / 2014-15 / 2013-14 / 2012-13 / 2011-12 / 2010-11
/2009-10 / 2008-09 / 2007-08 / 2006-07 / 2005-06 / 2004-05 /

 

 

 

Seguiu-nos a

El Temps a Alzira

 

 

 

 

 

 

 

 


Cartells 2019
Cartells d'altres anys

El nou compte
a Caixa Popular és
3159-0054-22-
2274936927
Oficina C/ Gandia, 23