EXERCICI 2015-16

Exercici 2014-15 - Altres anys - Exercici 2016-17

24-10-2016 vÍDEO DE L'ENTRADA

Ja podeu vore el vídeo complet de l'entrada 2016, editat pel nostre fester Emilio Alfonso i agraint les imatges cedides per Fina Valiente (www.totAlzira.com)

02-10-2016 ARRIBEN A LA FI LES PRIMERES
FESTES D'INTERÉS TURÍSTIC LOCAL

Alzira va reeditar ahir a la nit el seu passat moro i cristià amb la primera entrada com a festa d'interès turístic local. Les filaes es van esforçar per celebrar amb magnificència el desé aniversari del bàndol cristià i la tornada de les sultanies i capitanies. Van obrir la desfilada les esquadres de Corsàries de la Ribera i Creuats amb els seus menuts guerrers al capdavant. Quaranta oques van fer les delícies de xicotets i majors que reien en vore com canviaven la trajectòria a les ordres del seu ensinistrador. Una altra ventrada, en este cas de xicotetes bandoleres i contrabandistes donaven pas a les seues majors que es van superar amb les coreografies assajades durant setmanes.

L'estendard del decenni del bàndol de la Creu obria el boat organitzat pels seus fundadors, la filà Conqueridors del rei en Jaume. La bandera d'al-Jazirat precedia a la rompona o grup de llances que antecedien a na Violant 2009, Ana Belén Aliño, la qual portava l'espasa del rei en Jaume. Després el ballet cristià van entrar la filà Llauradors de Picassent. Na Violant 2016, Juani García Urbà va entrar a la part alta d'una preciosa carrossa al costat del rei en Jaume, Manel Arrebola, flanquejats pels estendards amb els escuts dels fundadors de la filà Conqueridors, que van tancar el bàndol cristià.

L'exèrcit de la mitja lluna va començar mostrant la bandera de la Sultania, que enguany ostenta la filà Mercaders. Un bell cavall portava l'estendard de la filà fundadora de la festa i quatre joves donzelles repartien el guió de la desfilada. Dos carros acompanyats per membres de la falla El Mercat simulaven un concorregut mercat en el qual repartien pa o "herbero" de la serra de Mariola. Dos genets van sorprendre al públic amb espectaculars acrobàcies. La pausa la va posar una ballarina oriental que era l'avantsala de les esquadres de la Vila. Després de la banda, l'esquadra Aberrohes de Mutxamel va lluir un espectacular vestit de negres. Després de quatre banderoles va aparèixer un exòtic bou després del qual ballava el ballet Raqs A l'Qamar de Carcaixent. La comparsa Alí Ben Farsit tancava la primera part de la comitiva mora. Set festers custodiaven la carrossa del tristament desaparegut Sultà, Juan Borràs Escribà al qual se li ha dedicat tot l'esforç. Per primera vegada va desfilar un cap batedor a camell i després d'ell l'esquadra de negres dels Moros Mercaders. L'ambaixada que rememorava la conquesta d'Alzira i una discomòbil va tancar la jornada festiva.

Diumenge la Vila retronà amb l'arcabussada per seguir amb una ofrena d'aliments, llibres i joguets a la patrona de la festa, Santa Caterina. Al dinar de germanor es va imposar la insígnia de l'associació als nous festers; l'expresident Fernando Vera va rebre la insígnia del X aniversari del bàndol cristià ja que sota el seu mandat es va fundar este. Adela López i David Chordà foren destacats com els millors caps d'esquadra.

30-09-2016 COMENCEN LES FESTES

Esta vesprada-nit es dóna el tret d'eixida a les 16a edició de Moros i Cristians de la Vila d'Alzira. Les filaes arrancaran l'entrada falsa des dels Casalicis fins a la plaça del Regne, on 350 comensals degustaran l'olla mora. Per satisfer a aquelles persones que no es van apuntar al sopar, l'associació vendrà racions d'olla a 2 € a partir de les 23'30 h.
La primera jornada de la trilogia festera acabarà amb l'actuació del quartet Metalband a la plaça del Mercat.

Entrevista a la vicepresidenta, Adela López i el directiu, David Chordà, a Alzira Ràdio

18-09-2016 PRESENTACIÓ DE CÀRRECS

Juani García Urbano ja exerceix el seu càrrec com Na Violant d'Hongria en la festa dels Moros i Cristians d'Alzira que començarà divendres que ve (30 de setembre). Dissabte passat es va presentar en societat prenent el relleu de Lourdes García. L'escriptor Josep Antoni Fluixà va realitzar un magnífic pregó en què va defensar la festa en si, fugint de qualsevol intent de reproducció fidedigna de la història. El desaparegut Juan Borràs va ser honrat com Sultà 2016, càrrec que seguirà exercint per desig exprés de la seua filà Mercaders. El dissenyador de Betxí, Alfonso Giménez, va repetir el triomf de 2012 en el VII concurs estatal de cartells.

Pregó de Josep Antoni Fluixà (gràcies a Tot Alzira)

16-09-2016 PRESENTACIÓ DE CÀRRECS

L'associació de Moros i Cristians "La Vila d'Alzira" obrirà demà dissabte les festes 2016 amb la presentació de càrrecs i el pregó a les 20 h. al Gran Teatre. L'acte servirà per homenatjar el Sultà 2016, Juan Borràs Escribà, el qual va morir el passat 19 de març. La seua filà, Mercaders, va decidir que este amant de la festa havia de tindre l'honor de presidir-la. Així mateix, Lourdes García Giménez cedirà el testimoni a Juani García Urbano, qui ostentarà el càrrec de na Viol ant d'Hongria durant els pròxims dos anys. Seran presentats els caps de les diferents filaes i el pregó anirà a càrrec de l'escriptor i mestre Josep Antoni Fluixà i Vivas. A l'acte assistiran diversos alcaldes i alcaldesses de la comarca així com representants de les diferents festes i associacions de la ciutat. Finalitzarà la presentació amb l'actuació de la colla les Raboses.

 

02-09-2016 INFORMACIÓ PRE-FESTES

El dissabte 17 de setembre es realitzarà la presentació de càrrecs al Gran Teatre a les 20 h. En acabar, se servirà una picada a la plaça del Forn. Caldrà adquirir un tíquet per 5 €.

Durant el mes de setembre, els dies 8 i 22 s'obrirà el masset de Conqueridors (i el 15 al bar Forners de Sant Roc) per a la venda de tiquets de la picada post-presentació de càrrecs (5 €), de l'olla mora (5 €), el sopar del dissabte (5 €), el dinar de germanor (17 €). Concha Vidal cobrarà estos tíquets. L'arcabussada (60 €) s'haurà d'abonar a David Mercado. Tot fins el 22 de setembre.

L'entrada de bandes i caps i la de Moros i Cristians s'avancen enguany mitja hora. Començaran a les 18 i 19 h. respectivament.

30-08-2016 DISSABTE, DESFILADA A ALMÀSSERA

Conqueridors i Les de la Vila desfilaran dissabte a Almàssera.

30-08-2016 DIJOUS, REUNIÓ

El dijous farem la reunió ordinària del mes d'agost al bar Forners de Sant Roc.

29-08-2016 MERCADERS PARTICIPÀ A LA CAPITANIA D'HURACAÏNS

Una comitiva de 35 persones, organitzada per la filà Mercaders, va participar dissabte a la 8a capitania de la comparsa Huracaïns de Benigànim. Cal recordar que Huracaïns ha vestit des del primer any, i van 16, a les filaes mores alzirenyes.

07-08-2016 ENTRADA DE LA BARRACA D'AIGÜES VIVES

Les filaes Creuats Riberencs, Corsàries de la Ribera, Les de la Vila, Mercaders i Conqueridors desfilàrem ahir en l'entrada de la Barraca d'Aigües Vives.

Reportatge de Tot Alzira

24-07-2016 desÉ ANIVERSARI DE CONQUERIDORS

La filà Conqueridors començà la celebració del seu 10é aniversari amb un sopar junt a la resta de filaes de l'Associació on es realitzà l'acte de homenatge a na Violant 2016, Juani García.

13-07-2016 HOMENATGE A CONILL

La comparsa Els de la Vila va retre un homenatge al fundador de la nostra festa, Antonio Martínez "Conill" a la sala Rex d'Alzira. Estigueren presents els fills i familiars de Toni.

Fotos

03-07-2016 ENTRADA DEL MARÍTIM

La filà Les de la Vila desfilaren per primera volta pel carrer de la Reina, en l'entrada del Marítim.

23-05-2016 75 ANIVERSARI DE LA CORONACIÓ
DE LA VERGE DEL LLUCV

Fa 50 anys, comparses d'Ibi desfilaren pels carrers d'Alzira durant la celebració del 25 aniversari de la coronació canònica de la patrona d'Alzira. Ahir desfilàrem en un dels actes del 75 aniversari.

21-05-2016 ENTRADA DE PICASSENT

Ahir desfilàrem en l'entrada de Picassent en honor a la Verge de la Medalla Miraculosa. Les filaes de Les de la Vila, Mercaders i Contrabandistes-Bandoleres tancaren l'entrada.

15-05-2016 REMATEM EL MIG ANY

Acabem la celebració del mig any amb un bon esmorzar que ens done forces per a desmuntar el campament.

15-05-2016 CONCERT DE LA XARANGA ELS ÀNECS

200 comensals gaudiren d'un excel·lent sopar, prolegomen d'un magnífic concert de la xaranga Els Ànecs. Durant la presentació del concert, recordàrem que el nostre Sultà, Juan Borrás, haguera complit ahir 72 anys.

Reportatge del dissabte

14-05-2016 MIG ANY FESTER

Per començar amb forces, esmorzàrem Sèpia amb faves

Per a dinar, paella. L'aire ens va donar problemes per a posar el tendal.

14-05-2016 SOPAR D'INICI DEL MIG ANY

Encara que en principi no estava previst, els Mercaders cuinaren un sopar a què s'adheriren la resta de filaes.

14-05-2016 tanquem la i setmana cultural

L'excel·lent setmana cultural ha posat el punt i final amb una conferència sobre música festera a càrrec del compositor de Manuel, Azael Tormo.

13-05-2016 VISITA A LA VILA

L'historiador Pedro Benedito ens ha parlat del passat de la nostra ciutat en la visita al casc històric.

12-05-2016 INAUGURACIÓ DE LA SETMANA CULTURAL

Una conferència sobre la relació de Jaume I i Alzira a càrrec del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer i la inauguració de l'exposició d'indumentària, armament, fotografies i cartells obrien la primera setmana cultural.

Fotos de Tot Alzira - Notícia en Ribera Express

12-05-2016 ENTREVISTA A ALZIRA RÀDIO

La vicepresidenta de l'associació, Adela López i el delegat de protocol, Pepe Jordán, parlen a El dia per davant dels actes de la I Setmana Cultural organitzada per l'associació de Moros i Cristians "La Vila d'Alzira".

12-05-2016 dos desfilades per a la prÒxima setmana

Divendres, 20 de maig les filaes de Mercaders, Contrabandistes-Bandoleres, Les de la Vila i Conqueridors desfilaran pels carrers de Picassent.

Dissabte, 21, les filaes de Conqueridors, Corsàries, Contrabandistes-Bandoleres, Creuats Riberencs i Mercaders realitzaran l'Entrada Cristiana en honor a la Verge del Lluch, amb motiu del 50 aniversari de la seua coronació canònica.
El recorregut partirà de la plaça de la Constitució, passant per Major Santa Caterina, Correus, av. Sants Patrons, Casalicis, plaça Major, Pérez Galdós, Reis Catòlics i Piletes. S'acabarà fent una ofrena a la Mare de Déu a l'església de Sant Joan. Fa 50 anys, filaes d'Ibi desfilaren pels carrers d'Alzira per celebrar la coronació de la patrona d'Alzira.

12-04-2016 conferÈncia sobre JAUME I

07-04-2016 CONCERT DE MÚSICA FESTERA

05-04-2016 COMENÇA LA NOSTRA
PRIMERA SETMANA CULTURAL

 

La nostra associació organitza la Primera Setmana Cultural que arranca dissabte, amb el 2n concert de música festera, que tindrà lloc al Gran Teatre, a les 19 h.

Dilluns, a les 20 h., el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramón Ferrer, oferirà la conferència sobre Jaume I i en acabant s'inaugurarà l'exposició de fotografies, cartells, trages i armes que estarà oberta fins dijous, dia 14, a la Casa de la Cultura.

Dimecres, a les 19 h., l'historiador Pedro Benedito, explicarà la història de la vila d'al-Jazirat des de les portes del MUMA.

Dijous es posarà el punt i final a la setmana cultural amb la conferència del músic Azael Tormo sobre la música festera. A continuació se clausurarà l'exposició i se servirà un vi d'honor.

Mig any
La setmana finalitzarà amb una nova edició del Mig Any fester que començarà el divendres a la nit i finalitzarà el diumenge a migdia.

24-02-2016 PRESENTACIÓ DEL LLIBRET DEL MERCAT
DEDICAT ALS MOROS I CRISTIANS

 

La falla El Mercat presenta este divendres, a les 19'30 h. al MUMA el seu llibret, que ha dedicat la part literària a la festa dels Moros i Cristians.

24-01-2016 ELS MOROS I CRISTIANS
PROMOCIONANT LA FESTA A FITUR

12-01-2016 L'ASSOCIACIÓ TORNA A FITUR

Els nostres festers viatjaran de nou a Madrid, a FITUR, el pròxim 23 de gener per promocionar la nostra festa.

11-01-2016 VÍDEO DE LA DESFILADA DE LA CONQUESTA

El 30 de desembre de 2015 l'associació tornà a desfilar guarnida amb els seus trages oficials. Enguany, hem tingut la satisfacció de que Na Violant i el rei en Jaume han desfilat just davant de la bandera d'Alzira.

06-01-2016 CAVALCADA DE REIS

Enguany, de nou hem format part de la cavalcada de Reis a la nostra ciutat.

30-12-2015 dESFILADA DE LA CONQUESTA

En el dia que se commemora el 773 aniversari de la conquesta d'Alzira pel Conqueridor, hem participat a la processó cívica on Jaume I i na Violant han desfilat davant de la bandera de la nostra ciutat.

14-11-2015 dia de la bandereta

Per cinqué any consecutiu, l'associació ha col·laborat a recaptar fons per a la Creu Roja en el Dia de la Bandereta.

08-11-2015 pleitesia a la fallera major d'alzira

La vicepresidenta, Adela López i el delegat de protocol, Pepe Jordán, reteren pleitesia a la Fallera Major d'Alzira, Laura Gomar.

 

Exercici 2014-15 - Altres anys - Exercici 2016-17